Aquest recull és el treball gràfic desenvolupat per l’artista i dissenyador Jordi Cuyàs (Mataró, 1957) al llarg dels vint-i-cinc anys de la seva activitat professional.
Durant aquests anys l’artista ha compaginat la docència amb la realització de treballs per un important nombre d’institucions i entitats, com ara: els Ajuntaments de Mataró, Vilassar de Mar i Barcelona, la Fira de Teatre de Tàrrega, el Patronat del Teatre de Sitges, el Patronat de Cultura de Mataró, La Creu Roja, La Caixa Laietana, La Diputació de Barcelona, Tecnocampus, ...
Conseqüentment, la seva obra gràfica és força extensa i diversificada: il·lustració editorial, cartells, catàlegs, campanyes promocionals, imatges d’identitat corporativa, maquetació de revistes i diaris, caràtules de discos, etc.
El recull es presenta com un recorregut a través de l’obra d’aquest dissenyador gràfic, no pretén esdevenir una antologia de l’obra de Cuyàs, sinó la manifestació directa de la trajectòria del seu procés creatiu. Es tracta d’un creador del qual la faceta artística i gràfica es bipolaritza sensiblement: mentre que la primera pren un caire intimista, profundament subjectiu, la segona, l’obra gràfica, sovint es vesteix amb un to més dinàmic i expansiu que el dissenyador ens fa arribar tant amb l’ús d’una paleta cromàtica intensa com en les expressions extrínseques dels personatges dels seus dissenys que semblen inspirar-se en les màscares més amables de la comèdia clàssica. Un exemple recent: el galet rialler, protagonista del cartell Nadal 2000, encàrrec del Patronat Municipal de Cultura de Mataró. 

En l’obra gràfica, Cuyàs substitueix la transmissió subliminar, la freqüència intimista del seu art per un missatge directe, despullat de l’espiritualitat que caracteritza el seu vessant artístic. Aquest missatge pot adoptar tons diversos en funció del tipus de treball del qual es tracti; així, paral·lelament a un original disseny de concepció més amesurada, com l’utilitzat per campanyes de prevenció del SIDA, hi conviu un antagònic univers gràfic on la creació sembla fluctuar a cavall entre la jocositat i la provocació; és el cas d’un dels cartells de Les Santes de Mataró, Juliana i Semproniana, on apareixen les santes en una actitud molt més alegre del que manaria la tradició catòlica, o el cartell de la Vella Quaresma, on Cuyàs duu a terme una molt singular versió de la vella de set cames. Tot i aquestes bipolaritzacions, dualitats o antagonismes, hi ha un denominador comú: el fantàstic potencial creatiu d’aquest gran traductor gràfic.

Mercè Martínez Seguer

Professora d'història i teoria del disseny de l'Escola d'Art i Superior de Disseny Pau Gargallo de Badalona

jordi cuyàs disseny     una singular traducció gràfica de la creació